Om Prosjekt Chanology

Den aksjonen som først gjorde Anonymous kjent verden over kalles for prosjekt Chanology. Dette var en protest rettet mot den beryktede Scientologikirken. For de av dere som ikke har hørt om denne kirken før, så er scientologi en slags nyreligiøs bevegelse som ble grunnlagt av den amerikanske forfatteren L. Ron Hobbard på 50-tallet. Både kirken og filosofiene til scientologene er svært kontroversielle, og de har rykte på seg for å fare hardt ut mot eventuelle kritikere. Aksjonen startet opprinnelig som en reaksjon mot at en video av skuespilleren Tom Cruise der han snakker om scientologi, ble fjernet fra nettet i januar i 2008. Nettsteder som la ut videoen i etterkant av dette, ble truet med søksmål av Scientologikirken. Anonymous la først ut en beskjed til trossamfunnet på YouTube-kanalen sin den 21. januar i 2008. Hacktivistene mente at fjerningen av videoen var internettsensur, et forsøk på kontroll og undertrykkelse, og gjorde det klart i sin video at de ville aksjonere mot kirken og at de ville “utvise kirken fra nettet”. Aksjonen besto av blant annet tulleoppringninger til kirken, falske faksbeskjeder og tjenestenektangrep – alle disse metodene var ment for å forstyrre kirkens virksomhet, noe de lyktes med. Disse formene for sivil ulydighet førte derimot til strenge straffer for enkelte av medlemmene fra Anonymous. Den internettbaserte gruppa benyttet seg etter dette av lovlige metoder for å protestere mot Scientologikirken, blant annet ved å demonstrere i gatene.

Reaksjoner fra Scientologikirken

Dette var slett ikke første gangen at religionen, som ble stiftet av en science fiction-forfatter, var i konflikt med grupper eller personer, verken på nettet eller ellers. De hadde tidligere forsøkt å bli kvitt ulike kritikere på nett, blant annet nyhetsgruppa alt.religion.scientology. Hackerne i “Cult of the Dead Cow” hadde allerede erklært “krig” mot kirken. I starten var reaksjonene mot Anonymous milde, fra erklæringer om at de hadde misforstått kirken og kirkens lære, til at de bare var nerder som bor hjemme hos mamma. Senere ble retorikken dog betydelig skjerpet, og Anonymous-medlemmer ble referert til som “cyberterrorister”. Kirken kunne da framstå som “forfulgt på grunn av religion”, og hevdet at aksjonene til Anonymous var hatkriminalitet. Protestene mot kirken fikk større oppslutning etter at Anonymous skiftet taktikk mot lovlige demonstrasjoner, og det var også fantastisk å se hvordan oppslutning om en sak på nettet virkelig kunne mobilisere folk til handling.

De maskerte heltene kommer ut av kjelleren

Medlemmene av Prosjekt Chanology hadde erklært at de ville “opplyse Scientologikirken med alle nødvendige midler”, noe som ville kreve mer av dem enn bare hacking. Anonymous la ut en video på YouTube med en beskjed til kirken, der hovedbudskapet er at angrepene på kirken er en del av kampen for å beskytte ytringsfriheten. Videoen ble sett over to millioner ganger fram mot februar i 2008. Filmen ble oppfattet som et skarpt politisk budskap. Videre oppfordret Anonymous til handling, noe som førte til en rekke demonstrasjoner verden over. Den 2. februar i 2008 protesterte hele 7000 mennesker i 100 byer verden over. Mange av demonstrantene benyttet de symbolske Guy Fawkes-maskene, noe Alan Moore (forfatteren bak V for Vendetta) i ettertid har uttalt at gledet han. Med tanke på hvor hardt kirken hadde reagert mot motstandere tidligere, er det ikke underlig at aktivistene ville skjule identiteten sin, men det var selvsagt også mer bak valget av akkurat Guy Fawkes. Hva var vel mer passende enn å alludere til helten i V for Vendetta som forsøker å mobilisere folket til protest mot et fascistisk regime? Anonymous presiserte at de var for religiøs frihet, det var kirkens andre overtredelser (og da først og fremst angrepene på ytringsfriheten) de ville til livs.