Om Operation AntiSec

Dette begrepet står for “operation anti-security” og refererer til en rekke angrep utført av Anonymous, en gruppe kalt LulzSec samt også en del uavhengige hacktivister inspirert av budskapet i denne saken. Det var i utgangspunktet gruppa LulzSec som startet Operation AntiSec, og det var de som sto bak de første angrepene. LulzSec var en gruppe som framstod som noe mer “letthjertet” enn Anonymous, og budskapet var i utgangspunktet ikke så tungt politisk – gruppa var ute etter en god latter eller “lols”. Dette skulle nok imidlertid endre seg noe ettersom Operation AntiSec utviklet seg. Operation AntiSec startet opp sommeren 2011, med angrep på “Serious Organised Crime Agency”, eller SOCA, en britisk lokal politimyndighet. Det var en like alvorlig dreining når Operation AntiSec kort tid etter dette la ut informasjon fra “Arizona Department of Public Safety”. Hele tre ganger la Operation AntiSec ut konfidensielt materiale som tilhørte DPS. Disse dokumentene ble blant annet kalt noe slik som “f**k the border control”, og hacktivistene hevdet at bakgrunnen for angrepet var Arizona SB 1070, en lov de mente var urettferdig og rasistisk. Materialet som LulzSec og Anonymous publiserte fra DPS var stemplet som sensitiv informasjon, og DPS uttalte at de fryktet at personlig informasjon, som identitet, adresser og lignende, kunne medføre fare for deres ansatte. I dette materialet var det også blant annet passord og private chattemeldinger (inkludert minst en med seksuelt innhold). Anonymous uttalte at de var ute etter å gi politiet i Arizona en smak på den “terror og vold de selv deler ut daglig”.

Varierte mål – AntiSec utvikler seg

25. juni i 2011 ga AntiSec ut variert materiale fra en mengde ulike kilder, deriblant en del store selskaper, for eksempel Disney, Sony og EMI. Materialet inneholdt masse informasjon, blant annet om utviklingen av iPad 3, en mengde brukernavn og passord til ulike sider og annen informasjon. Den 22. juni angrep en gruppe som kalte seg LulzSecBrazil nettsidene til myndighetene i Brasil, samt nettsiden til den brasilianske presidenten. De angrep også det brasilianske oljeselskapet Petrobras, men dette selskapet benektet at LulzSecBrazil hadde greid å få ta i noe informasjon fra deres sider. Men, gruppa publiserte privat informasjon vedrørende den brasilianske presidenten. AntiSec lanserte også ulike typer angrep mot myndighetene i Brasil, Zimbabwe og Tunisia. Etter at de hevdet at de var oppløst, foretok LulzSec et hacker-angrep på den britiske avisen The Sun. 18. juli i 2011 hacket de avisen og la blant annet ut en falsk nyhetssak om at mediemogulen Rupert Murdoch var død.

Reaksjoner fra politi og myndigheter på Operation AntiSec

Politiet i flere ulike land har arrestert eller jaktet etter påståtte deltakere i Operation AntiSec. Disse mistenkte kom fra ulike grupper som muligens (eller bevist) utførte angrepene. 19. juli i 2011 annonserte London Metropolitan Police arrestasjonen av det de mente var et viktig LulzSec-medlem, med aliaset T-flow. En 16 år gammel gutt ble arrestert i London, og en 21 år gammel mann ble arrestert av FBI i New Mexico. Politiet hevdet altså at alle disse var medlemmer av LulzSec, men dette ble tilbakevist av gruppa, de uttalte at “vi er seks medlemmer og ingen av oss er arrestert”. I Nederland ble fire mistenkte arrestert, og politiet mente de var en del av AntiSec Nederland. Men etter hvert ble virkelige medlemmer av LulzSec identifisert og arrestert, deriblant britiske Jake Davis, kjent som Topiary, og amerikanske Hector Xavier Monsegur, kjent som Sabu. Alt i alt ble fem mistenkte anklaget for konspirasjon i forbindelse med Operation AntiSec. Nevnte Davis, anklaget for å være hacktivisten “Topiary”, Ryan Ackroyd fra London, Darren Martyn fra Irland, Donncha O’Cearrbhail (også fra Irland) og Jeremy Hammond fra Chicago.